Ring til os i dag på +45 70 60 42 82

Lovpligtig Erhvervskonto: Alt du behøver at vide som nystartet virksomhed i 2023

Betalingskort til lovpligtig erhvervskonto

Lovpligtig erhvervskonto introduktion

Hvorfor er en lovpligtig erhvervskonto vigtig for nystartede virksomheder?

For at have en virksomhed, skal man også have en lovpligtig erhvervskonto. At starte en virksomhed er som at lægge grundstenen til et hus – det kræver et solidt fundament og en omhyggelig planlægning. En af de vigtigste byggesten i dette fundament er firmakontoen. Uden den er det vanskeligt at holde styr på virksomhedens økonomi, opfylde skattemæssige forpligtelser og overholde juridiske krav.

En lovpligtig erhvervskonto er ikke kun vigtig for at adskille dine personlige og erhvervsmæssige finanser, men den er også et krav for mange virksomhedstyper i Danmark. At have en erhvervskonto hjælper dig med at organisere dine transaktioner, forenkle regnskabsprocesser og gøre det lettere at følge op på din virksomheds økonomiske præstationer.

Målet med denne artikel

I denne artikel vil vi guide dig gennem alt, hvad du behøver at vide om lovpligtige erhvervskonti for nystartede virksomheder i Danmark. Vi vil forklare, hvad en erhvervskonto er, hvilke regler og krav der gælder for de forskellige virksomhedstyper, og give tips og tricks til hvordan du opretter en firmakonto til din virksomhed. Derudover deler vi de bedste metoder til at spare penge på gebyrer, anbefaler online banking-løsninger og hjælper dig med at forstå, hvordan en erhvervskonto kan gøre det lettere at overholde dine skatte- og momsmæssige forpligtelser.

Så lad os dykke ned i verdenen af lovpligtige erhvervskonti og finde ud af, hvordan du bedst kan ruste din nystartede virksomhed til succes.

Hvad er en lovpligtig erhvervskonto?

Definition og formål

En lovpligtig erhvervskonto er en bankkonto, som er designet specielt til virksomheder og er påkrævet af lovgivningen for visse virksomhedstyper i Danmark. Denne type konto hjælper virksomheder med at adskille deres erhvervsmæssige transaktioner fra deres personlige økonomi, hvilket er afgørende for en klar og korrekt bogføring og overholdelse af skatte- og regnskabskrav. En af formålene med at skille den private økonomi fra virksomhedens er også at lette bankernes opgave med at føre hvidvask kontrol. Kontoen skal kunne tilknyttes din virksomhed som NemKonto, således SKAT kan udbetale blandt andet moms til din virksomhed, såfremt du skal have det tilbage.

Fordelene ved en lovpligtig erhvervskonto

Der er mange fordele ved at have en erhvervskonto for din virksomhed. For det første hjælper den dig med at holde styr på din virksomheds indtægter og udgifter, hvilket gør det lettere at overvåge økonomiske præstationer og træffe informerede beslutninger. Det gør det muligt at lave bankafstemning – og selvom det ikke er lovpligtigt at lave, er det den bedste rettesnor for en virksomhed, ift. at tjekke om alt er bogført, eller om der er noget man har glemt. Bankkontoen lyver meget sjældent. Derudover kan en erhvervskonto også hjælpe med at opbygge virksomhedens kreditværdighed, hvilket kan være afgørende for at få adgang til lån og andre finansieringsmuligheder. Endelig er det vigtigt at have en erhvervskonto for at opfylde skattemæssige forpligtelser og juridiske krav, der gælder for din virksomhedstype.

Hvorfor koster en lovpligtig erhvervskonto penge?

Det er almindeligt for banker at opkræve gebyrer for at åbne og administrere en lovpligtig erhvervskonto. Disse gebyrer dækker omkostningerne ved at levere en række tjenester, der er nødvendige for at opretholde en sikker og velfungerende konto for din virksomhed. Nogle af disse tjenester inkluderer:

 1. Hvidvaskningskontrol: Bankerne er lovmæssigt forpligtet til at gennemføre en grundig kontrol af kunder og deres transaktioner for at forhindre hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme. Dette kræver ressourcer og tid fra bankens side, hvilket afspejles i de gebyrer, de opkræver.
 2. Kreditvurdering: For at kunne tilbyde lån og andre finansielle tjenester skal banken vurdere virksomhedens kreditværdighed. Dette indebærer en omfattende undersøgelse af virksomhedens økonomiske situation, og gebyrerne dækker bankens arbejde i denne forbindelse.
 3. Administration og vedligeholdelse: Bankerne skal bruge ressourcer på at administrere og vedligeholde din erhvervskonto, herunder udførelse af transaktioner, opdatering af kontooplysninger og besvarelse af kundehenvendelser. Disse omkostninger dækkes af de gebyrer, der opkræves for kontoen.
 4. Teknologiske løsninger: Bankerne investerer i teknologi for at tilbyde kunderne sikre og brugervenlige digitale løsninger, såsom online banking og mobilapps. Gebyrerne for erhvervskonti hjælper med at finansiere udviklingen og vedligeholdelsen af disse løsninger, hvilket sikrer en optimal kundeoplevelse.
 5. Risikostyring: Bankerne skal også tage højde for de potentielle risici, der er forbundet med at yde finansielle tjenester til virksomheder, herunder tab på grund af misligholdte lån og svig. Gebyrerne for erhvervskonti hjælper med at dække omkostningerne ved at identificere og minimere disse risici.

Selvom det kan virke frustrerende at skulle betale gebyrer for en firmakonto, der oven i købet er lovpligtig, er det vigtigt at huske, at disse gebyrer finansierer de tjenester og sikkerhedsforanstaltninger, der er nødvendige for at beskytte din virksomheds økonomi, og for at overholde lovgivningen. Når det er sagt, er det altid en god idé at sammenligne priser og gebyrer fra forskellige banker for at finde den erhvervskonto, der bedst passer til dine behov og budget.

Regler for erhvervskonto

Generelle regler og krav

De generelle regler og krav for lovpligtige erhvervskonti varierer afhængigt af virksomhedstypen og den specifikke bank, du vælger. Dog er der nogle grundlæggende regler, som gælder for alle virksomheder:

 1. En erhvervskonto skal oprettes i en bank eller et pengeinstitut, der er godkendt af de danske finansmyndigheder.
 2. Virksomhedens CVR-nummer skal knyttes til erhvervskontoen.
 3. Alle erhvervsmæssige transaktioner skal foregå via erhvervskontoen.
 4. Banken kan kræve dokumentation for virksomhedens ejerstruktur, økonomi og formål.
 5. Kontoen skal kunne tilknyttes som virksomhedens NemKonto.

Enkeltmandsvirksomhed

Regler for lovpligtig erhvervskonto

For enkeltmandsvirksomheder i Danmark er det ikke lovpligtigt at have en firmakonto. Dog anbefales det stærkt at oprette en separat konto for at adskille personlige og erhvervsmæssige finanser. Dette gør det lettere at holde styr på virksomhedens økonomi og opfylde skattemæssige forpligtelser. Derudover vil bankerne også sjældent tillade at man har sin virksomheds økonomi på samme konto som sin privatøkonomi.

Gode råd og anbefalinger

Selvom en erhvervskonto ikke er lovpligtig for enkeltmandsvirksomheder, kan det være en god idé at overveje en konto med funktioner og tjenester, der er målrettet små virksomheder. Disse konti kan tilbyde lavere gebyrer, adgang til online banking og andre fordele, der gør det lettere at administrere virksomhedens økonomi.

ApS selskaber

Regler for lovpligtig erhvervskonto

For ApS selskaber (anpartsselskaber) er det lovpligtigt at oprette en erhvervskonto. Det er vigtigt at sikre, at kontoen overholder de juridiske krav. Alle virksomhedens finansielle transaktioner skal foregå via konti tilknyttet virksomhedens CVR nummer, med mindre der er tale om udlæg.

Gode råd og anbefalinger

Ved valg af bank og erhvervskonto for dit ApS selskab er det vigtigt at sammenligne gebyrer, renter og tjenester, der tilbydes af forskellige banker. Det kan også være værd at overveje en bank, der tilbyder rådgivning og støtte til nystartede virksomheder.

I/S selskaber

Regler for lovpligtig erhvervskonto

For I/S selskaber (interessentskaber) er det ligeledes lovpligtigt at oprette en erhvervskonto. Kontoen skal bruges til at håndtere alle virksomhedens økonomiske transaktioner, herunder betalinger, modtagelse af indtægter og afregning af gæld. Det er vigtigt at overholde disse krav for at sikre, at virksomhedens økonomi er korrekt og gennemsigtig, hvilket gør det lettere at opfylde skatte- og momsforpligtelser.

Gode råd og anbefalinger

Når du vælger en erhvervskonto for dit I/S selskab, skal du tage højde for de specifikke behov og mål for din virksomhed. Sammenlign gebyrer, renter og tjenester fra forskellige banker, og vælg en bank, der tilbyder den rette kombination af fleksibilitet, support og økonomiske fordele. Det kan også være værd at overveje en bank, der har erfaring med at arbejde med I/S selskaber og forstår de unikke udfordringer, som denne virksomhedstype kan støde på. Mange banker ønsker ikke at oprette firmakonti til I/S da det kan være tungere at føre hvidvaskkontrol med virksomheden.

Der er mange iværksættere der ikke kan få erhvervskonto. Her har vi skrevet vores bedste tips, hvis du ikke kan få erhvervskonto.

 

Bankerne udbyder lovpligtig erhvervskonto
Bankerne udbyder lovpligtig erhvervskonto

Sådan opretter du en lovpligtig erhvervskonto

Valg af bank og konto

 1. Research: Det første skridt i processen med at oprette en lovpligtig erhvervskonto er at undersøge de forskellige banker og deres tilbudte erhvervskonti. Sammenlign gebyrer, renter, tjenester og kundeanmeldelser for at finde den bedste løsning for din virksomhed. Der er både banker med fysiske filialer, banker der kun opererer online, og sågar udenlandske banker der tager danske erhvervskunder ind.
 2. Anbefalinger: Tjek anbefalinger fra andre virksomhedsejere og netværk for at få indsigt i, hvilke banker og erhvervskonti der har fungeret godt for dem. Det kan hjælpe dig med at træffe et mere informeret valg.

Dokumentation og krav

 1. Virksomhedsoplysninger: For at oprette en erhvervskonto skal du bruge dit CVR-nummer, virksomhedens adresse og kontaktoplysninger. Herfra varierer det meget hvad bankerne vil have. Det kan f.eks. være bevis for virksomhedens adresse eller andet. Disse oplysninger vil være nødvendige for banken for at oprette kontoen og udføre nødvendige kontroller.
 2. Ejerskabsstruktur: Banken vil sandsynligvis kræve dokumentation for virksomhedens ejerskabsstruktur, såsom en ejerbog eller vedtægter. Dette hjælper banken med at forstå, hvem der ejer virksomheden og hvem der har ret til at træffe beslutninger på virksomhedens vegne.
 3. Identifikation: Du skal bruge gyldig identifikation for alle ejere og tegningsberettigede personer i virksomheden. Dette kan omfatte pas, kørekort eller andre former for officielt udstedt ID. Det kan også være de vil se dine seneste lønsedler.
 4. Økonomisk dokumentation: Banken kan også bede om økonomiske oplysninger, såsom regnskaber, budgetter eller forretningsplaner. Disse oplysninger hjælper banken med at vurdere din virksomheds økonomiske sundhed og beslutte, om de vil tilbyde dig en erhvervskonto. Mange banker vil gerne se en god forretningsplan, likviditetsbudget, driftsbudget, etableringsbudget osv.

Efter at have valgt en bank og konto, der passer til dine behov, og samlet den nødvendige dokumentation og oplysninger, skal du kontakte banken for at starte ansøgningsprocessen. Dette kan ofte gøres online, via telefon eller ved at besøge en filial. Banken vil derefter gennemgå din ansøgning og udføre nødvendige kontroller, såsom hvidvaskningskontrol og kreditvurdering. Hvis din ansøgning bliver godkendt, vil banken åbne din lovpligtige erhvervskonto og give dig adgang til de nødvendige tjenester og funktioner.

Gebyrer og priser for lovpligtig erhvervskonto

Sammenligning af gebyrer og priser

 1. Sammenlign forskellige banker: For at finde den bedste pris for din lovpligtige erhvervskonto skal du sammenligne gebyrer og priser hos forskellige banker. Dette inkluderer oprettelsesgebyrer, månedlige gebyrer, transaktionsgebyrer og eventuelle ekstra omkostninger.
 2. Vær opmærksom på rentesatser: Hvis din erhvervskonto tilbyder renter, skal du sammenligne rentesatserne mellem forskellige banker for at finde den bedste rente for din virksomhed.

Tips til at spare penge på din erhvervskonto

 1. Forhandle om vilkårene: Prøv at forhandle om bedre vilkår og lavere gebyrer med din bank, især hvis du har en solid økonomisk historik og en velfungerende virksomhed. Banker kan være villige til at tilbyde bedre priser for at beholde gode kunder.
 2. Overvåg transaktioner: Undgå unødvendige gebyrer ved at holde øje med transaktioner og undgå at overskride eventuelle grænser for antallet af gratis transaktioner.
 3. Undgå strafgebyrer: Sørg for altid at have tilstrækkelig dækning på din konto for at undgå overtræksgebyrer og andre strafgebyrer.
 4. Skift bank, hvis nødvendigt: Hvis du finder en bank med bedre gebyrer og priser, skal du ikke tøve med at skifte bank for at spare penge på din erhvervskonto. Sørg for at undersøge skifteprocessen og eventuelle omkostninger forbundet med at skifte bank, før du tager beslutningen.

Ved at sammenligne gebyrer og priser mellem forskellige banker og følge disse tips kan du spare penge på din lovpligtige erhvervskonto og samtidig sikre, at du får den bedste værdi og de mest passende tjenester for din virksomhed. Vi har faktisk lavet en hel sammenligning af priser på de 10 mest populære bankers billigste erhvervskonto, hvor vi også sammenligner de forskelliges gebyrer.

Online banking og mobilapplikationer

Fordelene ved online banking for din erhvervskonto

 1. Nem adgang: Online banking giver dig nem og hurtig adgang til din erhvervskonto, uanset hvor du er. Dette gør det nemmere at holde styr på din virksomheds økonomi og træffe informerede beslutninger.
 2. Tidsbesparende: Ved at bruge online banking kan du spare tid ved at undgå besøg i bankfilialer og udføre transaktioner og opgaver hurtigt og effektivt.
 3. Real-time opdateringer: Med online banking kan du se real-time opdateringer af din konto, så du altid har de mest opdaterede oplysninger om din virksomheds økonomi.
 4. Automatisering: Online banking giver mulighed for automatisering af betalinger og andre transaktioner, hvilket kan reducere risikoen for menneskelige fejl og spare tid.
 5. Sikkerhed: Bankerne investerer i høj sikkerhed for deres online banking-tjenester, så du kan være sikker på, at dine økonomiske oplysninger og transaktioner er beskyttet.

De bedste mobilapplikationer for danske virksomheder

 1. Din banks egen app: De fleste banker tilbyder deres egen mobilapp, som giver dig adgang til din erhvervskonto og en række funktioner, såsom at overføre penge, betale regninger og se kontooplysninger.
 2. MobilePay: MobilePay er en populær dansk betalingsapp, der kan hjælpe med at lette betalinger mellem virksomheder og kunder. Det kan også bruges til at betale regninger og overføre penge mellem konti.
 3. E-conomic: E-conomic er en dansk regnskabs-app, der kan hjælpe med at holde styr på din virksomheds økonomi og forenkle bogføring og fakturering.
 4. Pleo: Pleo er en app, der hjælper virksomheder med at administrere medarbejderudgifter ved at tilbyde betalingskort og en platform, hvor udgifterne kan godkendes og spores.
 5. Dinero: Dinero er endnu en dansk regnskabsapp, der hjælper med at holde styr på virksomhedens økonomi, fakturering og bogføring. Den har også integrationer med andre tjenester som MobilePay og e-conomic.

Ved at udnytte online banking og mobilapplikationer kan du effektivt administrere din lovpligtige erhvervskonto og holde styr på din virksomheds økonomi, uanset hvor du er. Læs også vores guide: Sådan vælger du det bedste bogføringsprogram til din virksomhed.

 

Lovpligtig erhvervskonto fra bank
Lovpligtig erhvervskonto fra bank

Skat og moms vedrørende lovpligtig erhvervskonto

Hvordan din erhvervskonto kan hjælpe med skat og moms

 1. Separation af finanser: En lovpligtig erhvervskonto hjælper med at holde dine personlige og virksomhedsrelaterede finanser adskilt, hvilket gør det nemmere at administrere skatter og moms for din virksomhed.
 2. Nemmere bogføring: Med en erhvervskonto bliver det lettere at føre regnskab over virksomhedens indtægter og udgifter, hvilket gør det enklere at udarbejde momsrapporter og skattedokumenter.
 3. Overblik over skattepligtige beløb: En erhvervskonto giver dig et klart overblik over, hvor meget din virksomhed skal betale i skat og moms, så du kan planlægge og budgettere i overensstemmelse hermed.
 4. Automatiske momsindberetninger: Nogle online banktjenester og regnskabsprogrammer tilbyder automatiske momsindberetninger, som kan spare tid og reducere risikoen for fejl. Det kan dog kun laves hvis du har en seperat firmakonto.

Fradrag og skatteoptimering

 1. Udnyt fradragsberettigede udgifter: Sørg for at holde styr på alle fradragsberettigede udgifter gennem din erhvervskonto, så du kan minimere din skattebyrde. Dette kan omfatte udgifter til kontorartikler, forretningsrejser og leasing af udstyr.
 2. Afskrivninger: Afskrivning af anlægsaktiver kan reducere din skattepligtige indkomst ved at fordele udgifterne over en længere periode. Brug din erhvervskonto til at holde styr på anlægsaktiver og deres værdi over tid.
 3. Forudbetalte udgifter: Forudbetaling af visse udgifter kan give dig skattefordele, så hold øje med disse muligheder gennem din erhvervskonto.
 4. Personalegoder og incitamenter: Overvej at tilbyde personalegoder og incitamenter, der kan være skattefrie eller skattemæssigt fordelagtige. Dette kan omfatte sundhedsforsikring, pensionsordninger og medarbejderaktieoptioner.

Ved at udnytte funktionerne i din lovpligtige erhvervskonto og holde styr på skat og moms kan du sikre, at din virksomhed overholder skattereglerne og samtidig optimere din skattebyrde.

Konklusion

Sammenfatning af vigtige pointer

 1. En lovpligtig erhvervskonto er nødvendig for alle danske virksomheder og hjælper med at holde styr på virksomhedens økonomi og overholde regler og krav.
 2. Forskellige virksomhedstyper har forskellige krav og regler for oprettelse og brug af en erhvervskonto, herunder enkeltmandsvirksomheder, ApS og I/S selskaber.
 3. Gebyrer og priser varierer mellem banker, så det er vigtigt at sammenligne og forhandle for at få de bedste vilkår for din virksomhed.
 4. Online banking og mobilapplikationer hjælper med at administrere din erhvervskonto effektivt og holde styr på virksomhedens økonomi, uanset hvor du er.
 5. En erhvervskonto kan hjælpe med skat og moms ved at holde styr på indtægter og udgifter, fradragsberettigede udgifter og skatteoptimering.

Næste skridt for din nystartede virksomhed

 1. Vælg den rette bank og erhvervskonto, der passer bedst til din virksomheds behov og budget.
 2. Opret din lovpligtige erhvervskonto ved at indsamle den nødvendige dokumentation og opfylde bankens krav.
 3. Lær at administrere din erhvervskonto effektivt ved at bruge online banking, mobilapplikationer og følge de bedste praksisser for at holde styr på virksomhedens økonomi.
 4. Hold øje med skatte- og momsregler samt fradragsberettigede udgifter for at sikre, at din virksomhed overholder lovgivningen og optimere din skattebyrde.
 5. Evaluer løbende din erhvervskontos ydeevne og priser for at sikre, at den fortsat er den bedste løsning for din virksomhed, og skift bank, hvis det er nødvendigt.

Ved at følge disse trin og råd kan du oprette og administrere din lovpligtige erhvervskonto effektivt og sikre, at din nystartede virksomhed har en solid økonomisk grundlag at bygge videre på.

Har du brug for hjælp til at få en lovpligtig erhvervskonto?

Vi hjælper gerne din virksomhed til en lovpligtig erhvervskonto. Vi har meget erfaring på området. Ring på +45 71 99 66 23 for en uforpligtende snak, eller skriv på morten@digi-tal.dk. Du kan også på denne side se hvordan vi kan hjælpe dig til en hurtig erhvervskonto.

Lad os tage en uforpligtende snak

Skal vi ringe til dig?

Digi-Tal Regnskab kontakt

Del med dit netværk

Læs andre indlæg

Årsregnskabets frist 2023
Blog

Årsregnskabets frist 2023: Undgå tvangsopløsning og bøder

Vigtigheden af at overholde årsregnskabets frist 2023 Velkommen til vodes guide, hvor vi dykker ned i alt du skal vide, for at overholde årsregnskabets frist 2023 for danske virksomheder. I en verden, hvor økonomisk præcision og rettidighed er afgørende, står årsregnskabet som et nøgleelement i enhver virksomheds drift. Denne artikel vil ikke blot oplyse dig

Læs mere »
Betalingskort til en erhvervskonto
Blog

Oprettelse af erhvervskonto: Hurtig og nem opstart for danske iværksættere

Introduktion til oprettelse af erhvervskonto Oprettelse af erhvervskonto er en af de, hvis ikke den, vigtigste ting i opstartsfasen af en ny virksomhed. Det kan være komplekst og udfordrende at finde den rigtige firmakonto, men uden den, kan du ikke få gang i din virksomhed. En erhvervskonto er en nødvendig bestanddel af enhver virksomheds finansielle

Læs mere »

Lad os tage en uforpligtende snak

Skal vi ringe til dig?

Digi-Tal Regnskab kontakt

Skal vi tage en uforpligtende snak?

Eller har du nogle spørgsmål? Udfyld formularen, og vi kontakter dig.

Skriv til os

Vi svarer altid